hírek az érme másik oldaláról

A Fiatal Írók Szövetsége, a Hírcsárda és Tacskó Muki közös pályázata álhíreket generáló őrülteknek és szenteknek.

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Zimre Zsuzsa: Milliárdokra perli Petőfi leszármazottja a magyar államot

2010.12.09. 03:05 - a putnoki halottlátó

Címkék: irodalom per petőfi álhír milliárdok

Francois Lafayette tegnap ügyvédjén keresztül benyújtotta kártérítési igényét a magyar állammal szemben. A hirtelen felbukkant Petőfi örökös, most állt első ízben a nyilvánosság elé.
Francois Lafayette a Franciaországban élő 45 éves közgazdász elmondása szerint nemrégiben tudta meg, hogy rokoni szálak fűzik a nemzet költőjéhez. Francois Lafayette azt állítja, hogy ő Petőfi fiának, Zoltánnak leszármazottja.

Petőfi Zoltán, a fiatalon elhunyt vándorszínész, még a vándorlás évei alatt ejtette teherbe Wiesenberg Emilíát, aki akkor 18 éves volt. A fiatalok már nem kelhettek egybe, mert Zoltán tüdőbajban elhunyt. A most napvilágra került információ a Petőfi-kutatókat is meglepte.

Dr. Sebestyén Márton történészt telefonon értük utol: "Önöktől hallok először erről. Bár 20 éve kutatom Petőfi életét, meglepett a hír, és nem vagyok biztos benne, hogy Francois Lafayette állítása valós. Bár a kutatók régóta ismerik Wiesenberg Emília nevét, ezidáig nem tudtam róla, hogy gyermeke született volna. Wiesenber Emilia Zoltán halála után Franciaországban telepedett le, férjhez ment, és 1923-ban halt meg örökös nélkül. Amennyiben Francois Lafayette úr igazat mond, akkor az alapjaiban változtatja meg a magyar irodalomtörténetet."

Megkerestük az ügyben az Oktatási és Kulturális Minisztériumot is. A Nemzeti Kultúravédelmi Hivatal szóvivője megerősítette, hogy megérkezett Francois Lafayette kártérítési igénye. A hivatal jogászai jelen pillanatban is vizsgálják a beadványt, és amint hivatalos álláspont fogalmazódik meg az ügyben, azt azonnal a nyilvánosság elé tárják. Érdeklődésünkre a szóvivő elmondta, ilyen eset még nem fordult elő a működésük alatt, ezért kidolgozott precedens sincs az ügy kezelésére.

Francois Lafayette ügyvédjén keresztül úgy tájékoztatta lapunkat, hogy bár a jogdíjakat a szerző halála után 70 évig lehet érvényesíteni, véleményük szerint ebben az esetben – mivel eddig a leszármazott sem tudott az örökhagyóról, más paragrafusokat is figyelembe kell venni.

A törvény jelenleg a következőket mondja ki: 31. § (1) A szerzői jogok a szerző életében és halálától számított hetven éven át részesülnek védelemben. 106. § (1) Ahol e törvény szerzőt említ, azon megfelelően érteni kell a szerző jogutódját, illetve a szerzői jog más jogosultját is.

A felmerült követelés nagyságát megbecsülni sem lehet, de az biztos, hogy milliárdokról van szó.
 
A szöveg eredetije ITT olvasható.

A bejegyzés trackback címe:

https://pallerozottelme.blog.hu/api/trackback/id/tr512496731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dollgren kapitány 2011.02.17. 17:05:44

Nekem csak egy kérdésem van: Ha Wiesenberg Emilia örörkös nélkül halt meg, akkor honnan kerül elő Lafayette úr?

dollgren kapitány 2011.02.17. 17:07:25

Nekem csak egy kérdésem van: ha Wiesenberg Emilia örökös nélkül halt meg, akkor honnan kerül elő most Lafayette úr?

János Hannl 2021.03.15. 16:49:47

Tíz év telt el. Mi történt ezzel az üggyel. Igaz e Lafayette úr állítása?
Pert nyert vagy sem?
süti beállítások módosítása