hírek az érme másik oldaláról

A Fiatal Írók Szövetsége, a Hírcsárda és Tacskó Muki közös pályázata álhíreket generáló őrülteknek és szenteknek.

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Simon Zoltán: ŰRTECHNOLÓGIA A PAMPÁKON

2010.12.12. 17:29 - SZAVICS

Címkék: pampák

A dél-amerikai, főképp állattartásból és vadászatból élő, gauchók, akiket leginkább a cowboyokhoz lehetne hasonlítani, úgy érezték ideje modernizálni életvitelüket, de mindezt a hagyományaik feladása nélkül szerették volna megtenni. Többek között a tradicionális eszközeik változtak sokat. Amíg régebben kiabálással vagy nagyobb távolságra ostorpattogtatással kommunikáltak, egyfajta egyszerűsített morzét használva, addig ma már inkább mobil telefonon tartják a kapcsolatot.

Az elkóborolt állatok befogására évezredek óta használt bola is módosult, ez ugye alapvetően három kötél összekötve, a végükön súllyal, ami elhajítva, az állat lábai köré tekeredik. Ez kezdetektől fogva hatékony eszköz volt, és a fiatal állatok gyorsan megtanulták, mit jelent, ha a bola suhogását hallják, ezt a félelmet egyébként szaknyelven parabolának hívjuk.

A modern technikának hála, először megalkották a superbolát, ahol először is a durva kenderkötelet lecserélték aloeverával átitatott nejlonra, hogy munka közben is ápolja a kezet, a súlyokba pedig giroszkópok kerültek, amik stabilizálták az eszköz röptét. De a fejlődés nem állt itt meg, további fejlesztéseket hajtottak végre, így létrejött a hyperbola, ami már már túlzásnak tekinthető, minden súly, a giroszkóp mellé, a célnak megfelelő töltet kapott, így az játszhat nyugtató dallamot a földre kerülő állatnak, bocsáthat ki altató- vagy bódító gázt, illetve hadászati felhasználás esetén akár robbanószer is kerülhet bele.

Így azt javasoljuk, ha a legközelebbi dél-amerikai túrája során összetűzésbe keveredik egy gauchóval, akkor a megjelenő lézerpöttyök láttán, ne egy szemtelen gyerekcsínyre gyanakodjon, hanem sürgősen kérjen bocsánatot!

A bejegyzés trackback címe:

https://pallerozottelme.blog.hu/api/trackback/id/tr422511235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása