hírek az érme másik oldaláról

A Fiatal Írók Szövetsége, a Hírcsárda és Tacskó Muki közös pályázata álhíreket generáló őrülteknek és szenteknek.

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Pálfi Ágnes: Újabb lövés - webkritika

2010.12.19. 01:58 - a putnoki halottlátó

Címkék: irodalom álhír déry tibor képzelt riport álkritika gergor samsa

A nemrégiben felháborodást keltett Hozzátok fel az angyalokat! című dráma mellett Gregoria Samsa újabb művével borzolja a kedélyeket. A most megjelent Beképzelt riport gyökerei ugyanis – ahogy a cím is sugallja - Déry Tibor Képzelt riport egy amerikai pop-fesztiválról című kisregényéhez nyúlnak vissza.

Az írónő változatát olvasva nem mondhatnánk, hogy átültette a mondanivalót, hanem inkább „kamerát váltott”: míg annak idején a főszereplők (József, Eszter, Beverley) szemszögéből láttuk az eseményeket, addig most az „országút mentén integető fiú” meséli el a történetet egyes szám első személyben.
Ez a fajta „homoszexuális megközelítés” jellemezte az írónő legutóbbi drámáját is, melyet a színházak nem óhajtottak bemutatni, „tekintettel perverzitásuk mélységére”. Jelen esetben a Beképzelt riport sem éppen jó választás, mivel a korábbi alkotás paródiáját sugallja, s hamar kiderül, hogy nem az.
„Míg Déry eltorzított, Gregoria kisimít, indokolván, hogy eleve egy „torz” ember szemszögéből látjuk az eseményeket. Az már egy másik kérdés, hogy Eszter elméje nem volt-e már amúgy is eléggé deformált, mikor Déry az ő gondolatait papírra vetette. Mindamellett egyszerre vonz és taszít ez a kötet.” – nyilatkozta lapunknak a könyv kiadójának főszerkesztője.
P.Á.
Hozzászólások (3):

Willamos:
Még nem olvastam, de nem is fogom. A másikat se  De ez biztos tényleg egy Beképzelt mű  

Magenta4432:
Egyetértek. Én is olvastam, és – bár van benne Ginsberg idézet is – túl közönséges, meg se közelíti az eredetit :S

Yes23:
Én Képzelt riport rajongó vagyok, de mikor ezt elolvastam, nem tetszett. Már a kezdetnél kiakadtam: „ Van úgy, hogy az ember másnaposan ébred egy kapualjban, és kezével kell kaparásznia az előző napi hányást a nadrágjáról, s bár hiányolja a reggeli mosdást, az egész dolog szóra sem érdemes. „
 

A bejegyzés trackback címe:

https://pallerozottelme.blog.hu/api/trackback/id/tr632499194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása