hírek az érme másik oldaláról

A Fiatal Írók Szövetsége, a Hírcsárda és Tacskó Muki közös pályázata álhíreket generáló őrülteknek és szenteknek.

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Toller Ede: Fidesz: alkotmányellenes a magánnyugdíj-biztosítási rendszer

2010.12.13. 23:12 - SZAVICS

Címkék: fidesz magánnyugdíj

Alkotmányellenesnek tartja a Fidesz a hétfőn elfogadott, új magánnyugdíj-biztosítási rendszerről szóló törvényt, ezért szeretnék, ha az államfő az Alkotmánybírósághoz fordulna előzetes normakontrollért.

Navracsics Tibor, az ellenzéki párt parlamenti frakciójának vezetője keddi budapesti sajtótájékoztatóján közölte: ha Sólyom László köztársasági elnök ezt mégsem teszi meg, akkor a Fidesz fog az Alkotmánybírósághoz fordulni.

Mint fogalmazott, a kormány és a szocialisták azt próbálják bebizonyítani, hogy a nyugdíj üzlet, és privatizálni akarják. Hangsúlyozta azonban, hogy ahogyan az egészségbiztosítás privatizációját megakadályozták, úgy meg fogják akadályozni a nyugdíjrendszer privatizációját is.

Navracsics Tibor kifejtette: a körülbelül tízéves - most megváltoztatott - modell szerint az a mintegy hárommillió ember, akik tagjai valamelyik magánnyugdíjpénztárnak, tulajdonosként - az öngondoskodás jegyében - halmozhatták fel nyugdíjszerű megtakarításukat. Ezt a későbbiekben akár egy összegben kivehették, illetve örökíthették is.

A mostani konstrukció azonban - folytatta - a tulajdonosból ügyfelet csinál, és megszünteti azt a lehetőséget, hogy a befektető esetleg egy összegben felvegye megtakarításait, és az örökítést is korlátok közé szorítja.

A frakcióvezető rámutatott: míg egy tulajdonos beleszólhat a saját vagyona irányításába, addig egy ügyfélnek a vagyona erőteljesen függ az azt kezelő cégtől.

A vagyonkezelőkről szólva Navracsics Tibor kifejtette: sejtéseik szerint ezek olyan külföldi befektetők lesznek, amelyek közül jó pár a pénzügyi válságban tönkrement, vagy jelentős vagyonvesztést szenvedett el. A kormány és az MSZP elképzelései szerint tehát a magánnyugdíjpénztárban őrzött megtakarításainkat rá kell bízni egy olyan befektető cégre, amely lehet, hogy a jövőben - amennyiben a pénzügyi válságnak még a közeljövőben nem lesz vége, és újabb mélypontjai jönnek - esetleg elveszíti a megtakarításaik egy részét is - mondta.

Navracsics Tibor szerint mindezzel egy olyan konstrukció honosodik meg, amelyet két évvel ezelőtt Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök már megálmodott az egészségbiztosítás területén. Az Országgyűlés hétfőn fogadta el az új magánnyugdíj-biztosítási rendszert; a változtatás részletesen szabályozza a magánnyugdíjpénztárak átalakítási folyamatát, amelynek végén, 2013 januárjától a pénztártagok már az új típusú magán-nyugdíjbiztosító részvénytársaságok tagjai lesznek.

A jogszabály valamennyi magánnyugdíjpénztárnak lehetőséget ad egy szabadon kiválasztott intézménybe történő beolvadásra. A jelenlegi magánnyugdíj-pénztári tagok egyéni számláján felhalmozott megtakarítás pedig teljes egészében átkerül a magán-nyugdíjbiztosító részvénytársaságnál vezetett egyéni számlára.

A bejegyzés trackback címe:

https://pallerozottelme.blog.hu/api/trackback/id/tr492514356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása